Meerlust Rubicon 2016

 
 

Rubicon 2016 vykazuje velký šarm a pitelnost již v této rané fázi, což je bezpochyby důsledek vyššího podílu Merlot a Cabernet Franc. Vinaři byli velmi opatrní, pokud jde o strukturu tříslovin, protože některé ze starších cabernetů projevovaly svíravost, kterou chtěli v konečné směsi minimalizovat. Nádherné exotické aroma švestky, santalového dřeva s nádechem krémové vanilky. Chuť je středně plná na jazyku s tmavou ovocnou příchutí černého rybízu a moruše, poté následuje lehká tříslovinová struktura s ovocitým závěrem. Dojem je spíše grácie nežli síla.

Dostupnost Momentálně nedostupné
699 Kč
Kód produktu 107
Značka Meerlust
Webová stránka značky meerlust.co.za
Kategorie Červená vína
Položka byla vyprodána...
 
 
Archivace

15 - 30 let při vhodném skladování ve sklepě.

Složení

49% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot, 20% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot

Vinice

Půda: Cabernet Sauvignon se pěstuje na nízko výnosových, převážně biotitických částečně rozložených žulových štěrkových půdách bohatých na křemen a živce až do hloubky přibližně 600 mm s hlinitým podložím. Vinice Merlot jsou osázeny na hlinitých, ale dobře odvodněných půdách, aby se zajistilo zadržování vlhkosti. Ve vinicích Merlot se vyskytují značná ložiska Lateritu bohatého na železo, které zdůrazňují definici ovocnost a mineralitu vína. Vinice Cabernet Franc se nachází na velmi dobře odvodněné, kamenité vile Vilafontes s přibližně 20% hlíny, což je ideální pro tuto odrůdu.Petit Verdot je na půdách se severním sklonem, aby byla zajištěna plná fenolická zralost hroznů.

Sklizeň

Období růstu v roce 2016 bylo neobvykle chladné, ale docela suché. Zavlažování bylo používáno i na zralých vinicích, aby se zajistilo pomalé dozrání a správná chuť a vývoj taninů. Merlot a Cabernet byly dostatečně zavlažené již od začátku sezóny.  


Sklep

Sklizeň byla obecně pozdější s nerovnoměrnou zralostí projevující se v starších cabernetech. Praktikována byla velmi jemná extrakce, aby se zajistilo, že vína nebudou příliš tříslovinová nebo svíravá. Merlot byl hvězdou sklizně, takže jeho rozšířená macerace přinesla mimořádně bohatá vína. Odrůdy byly fermentovány samostatně. Vína byla brzy stočena do sudů pro malolaktické kvašení (55% nových dubů Nevers, 25% sudů druhé náplně a zbývajících 20% ve starších francouzských dubových sudech). Konečná směs je vyjímečná: 49% Cabernet Sauvignon, nejnižší v historii Rubicon,  28% Merlot díky neobyčejné kvalitě ročníku 2016, 20% Cabernet Franc a 3% Petit Verdot. Víno zrálo 16 měsíců před plněním do lahví.