Renieri Brunello di Montalcino

 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 2
 

Hluboká, intenzivní rubínová barva. Komplexní buket otevírá aroma zralého ovoce, typicky švestky, následované menšími plody rybízu a borůvky. Odstín balsamica doplňuje aroma o kořenité a minerální tóny. Na patře je rychle znát síla tříslovin doplněná silnou avšak nikoliv dominantní alkoholovou složkou. Dobře vyvážená kyselost s dlouhou, aromatickou dochutí.  

Dostupnost Objednáno
2 099 Kč
Kód produktu 224
Značka Renieri
Webová stránka značky castellodibossi.it/en-ren...
Kategorie Červená vína
Položka byla vyprodána...
 
Apelace

BRUNELLO DI MONTALCINO DOCG

Ročník

2015

Odrůda

SANGIOVESE

Nadmořská výška vinice

350 M

Zrání

DŘEVĚNÉ SUDY

Alkohol

14,5 %

Kyseliny (TA)

5,7 g/l

Vinný extrakt

30

 

Vinice

Renieri tenuta, neboli vinařská farma, zahrnuje 128 hektarů v jižním kvadrantu Montalcina, na svazích, které jsou obrácené k hoře Monte Amiata.

Třicet hektarů vinic se rozkládá v nadmořské výšce 350-420 metrů, a jejich expozice tvoří oblouk od jihovýchodu k jihozápadu.

V roce 1998, po vyklučení starých vinohradů, bylo započato s pěstováním nových vín, při hustotě 6 000 hlav na hektar.

Výnos na úrovni jednoho kilogramu z hlavy, což odpovídá jedné lahvi vína, má za následek nejmenší zatížení každé rostliny a zajišťuje dokonale vyzrálé plody, a tedy optimální jakost.

Hlavní odrůdou hroznů v Renieri je samozřejmě Sangiovese.

Dlouhý proces vinifikace a dozrávání transformuje tuto surovinu do klasického Brunello di Montalcino.

Ovšem odrůdy, které jsou více časté v mezinárodním měřítku a méně obvyklé v této oblasti, jako je Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, a Petit Verdot, také našly v Renieri své dokonalé stanoviště.

Cuvée těchto druhů tvoří dvě různá IGT vína, jejichž oceňovaná vysoké jakost prokázala, že Sangiovese není jediný druh hroznů, který zdobí oblast Montalcino. Navíc k těmto IGT vínům, je důležitý tržní segment vyhrazen pro Rosso di Montalcino, víno odlišující se od Brunella, jeho staršího bratra, díky svému puncu časné přístupnosti, výsledku méně složitého procesu zrání. Místní půdy jsou převážně vulkanické, s vrstvami schistického vápence a hornin. Pro oblast jsou klasické půdy tvořené načervenalé terra rossa, jílů a vápenitých tufů.

Sklep

Moderní výrobní vinný sklep v Montalcinu o rozloze kolem 1000 metrů čtverečních je zbudován téměř výhradně pod zemí. Sklizené hrozny jsou gravitačně dopravovány ze střechy, kde začíná cesta, která přinese bobule dovnitř sklepa a do nových nerezových nádrží pro počáteční kvašení při 29°-31°C. 

Přesně řízená teplota je absolutně nezbytná pro ochranu kvasnic přítomných na slupce hroznů v čase sklizně. Tanky jsou vybaveny automatickým přečerpávacími systémy, které mohou být naprogramovány v cyklech, které zajistí maximální extrakci složek ze slupek. Macerace na slupkách je jedním z nejkritičtějších kroků v procesu výroby vína, protože složky, které budou později určovat aromata, a během tohoto procesu se extrahují chutě. 

Macerace u Renieri trvá v průměru 3 až 4 týdny. Všechna vína podstupují jablečno-mléčnou fermentaci v dubových sudech, kde z ještě nečistého vína vypadávají jeho sedimenty a začíná dlouhý proces dozrávání. 

Po jablečno-mléčné fermentaci se vína u Renieri ubírají různými směry. 

Brunello di Montalcino si dopřává dvojí zrání, v prostoru pro zrání v přízemí usedlosti (casale), mimo sklep, kde jsou hodnoty vlhkosti a teploty pod trvalou kontrolou. Proces počátečního zrání se odehrává v barikových sudech a trvá kolem 2 let, během nichž jsou častým stáčením odstraňovány usazeniny. Když se víno pročistí, přechází do velkých dubových sudů na závěrečnou fázi zrání před lahvováním. Tento dvoukrokový proces předchází vytváření reduktivních nebo sulfidových pachů ve víně od usazenin, které se mohou vytvořit při ponechání po dobu přes čtyři roky v téže nádobě. 

Rosso di Montalcino, Re di Renieri, a Regina di Renieri zrají po různě dlouhou dobu, která závisí na druhu hroznů, v podzemním sklepě v lehce vypálených barrique sudech z francouzského dubu z Allier.

Pečlivé slučování tradic a moderních technologií ve sklepě, spolu s usilovnou prací ve vinohradu před každou sklizní, dávají vína znamenité jakosti a mimořádné osobitosti.