Castello di Bossi Chianti Classico

 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 2
 

Typické svou krásnou, purpurovou barvou s pulsujícími odstíny. Dobře rozpoznatelné aroma s nádechem ovoce -  třešní a ostružin - obohacené o tóny koření a aromatických bylin. Dobře vyvážená chuť na patře s harmonickou směsí alkoholu a měkkých tříslovin doplněné o jemnou kyselinku. Skvělé zakončení.   

Dostupnost Objednáno
429 Kč
Kód produktu 206
Značka Castello di Bossi
Webová stránka značky castellodibossi.it/en-bossi
Kategorie Červená vína
Položka byla vyprodána...
 
Apelace

CHIANTI CLASSICO DOCG

Ročník

2017

Odrůda

SANGIOVESE

Nadmořská výška vinice

300 M.

Zrání

DŘEVĚNÉ SUDY

Alkohol

14 %

Kyseliny (TA)

5,4 g/l

Vinný extrakt

29

 

Historie

Castello di Bossi se nachází v obci Castelnuovo Berardenga, na silnici, která se v Pianella odpojuje od staré silnice Chiantigiana, a stoupá do Brolio uprostřed vždyzelených lesů a dlouhých řádků vinohradů. Díky svým stovky let starým stromům, slojím zkamenělin a bohatě proměnlivému původnímu rostlinstvu vzbuzovalo toto jedinečné místo vždy zvědavost, a to i v dávných časech, a odborníci zkoumali jeho charakteristické vlastnosti.

Jméno Bossi je zřejmě odvozeno od pokladny, kterou římské armády přepravovaly do svých ležení, aby mohli platit vojáky; slovo pravděpodobně označuje dřevo zimostrázu (lat. buxus), vzácné a cenné dřevo tehdejší doby, z něhož byla pokladna vyrobena. Nápisy datované do prvního a druhého století našeho letopočtu objevené na starověké zdi kapituly v San Marcellino naznačují, že tato oblast byla sídlem římské posádky.

První spolehlivý důkaz o rodinách žijících v oblasti Bossi se datují do 9. století, kdy se zde usadila šlechtická rodina dei Berardenghi. Winigi a jeho žena Richilda si dlouho užívali vládu nad svými pozemky, potom se rozhodli se uchýlit do ústraní a darovat své léno a majetky církevním institucím. Ponechali si však majetky, které dnes obklopují zámek.

Bossi bylo specifickou lokalitou a byl takto zmíněn v darovacím dokumentu z roku 1099 od Azzo di Rustico klášteru Fontebona. Kostel v Bossi zasvěcený svatému Ondřejovi byl vybudován později, možná kolem roku 1200, aby mohla být obyvatelům rostoucí vesnice poskytnuta lepší duchovní péče. Dokumenty z tohoto období ukazují, že v té době již existovaly vinice, protože část rent a nájmů byla placena v naturáliích, přičemž víno bylo uvedeno na seznamu produktů.

Za války mezi Florencií a Sienou bylo Bossi hraniční oblastí; teprve po bitvě u Montaperti se hospodářské aktivity obnovily na běžnou úroveň. To bylo umožněno výstavbou nových cest a zařízení, nebo zvýšením bezpečnosti stávajících, a to vše s cílem znovuobnovení obchodních vazeb. Stávající zámky byly renovovány, ale věž Bossi nebyla dotčena. Když byl v roce 1346 založen Castelnuovo Berardenga, byl Bossi začleněn pod jeho jurisdikci; v roce 1383 byl Bossi přivolán k jeho obraně proti žoldákům v žoldu Florencie.

V tomtéž období byla tato oblast získána rodinou Placidi, která původně pocházela z Radi ale v té době bydlela v Sieně. Zbourání staré věže a výstavba paláce Bossi lze datovat mezi konec 14. století a počátek 15. století. Zámek však byl ještě koncem 15. století poškozen Florentinci, kterým se nepodařilo dobýt Berardengu, ale pokračovali v ničení četných okrajových oblastí. Nástup Medicejských přinesl zastavení válek mezi městy a dal místnímu obyvatelstvu možnost opět začít normální občanský život.

Tento souběh událostí se ukázal jako příznivý pro obnovení vinařských činností. Majetky zámku získaly dva nové majitele, Ugurgeri a Ospedale di Santa Maria della Scala ze Sieny, oba napojené na rodinu Placidi. Pod nadvládou Leopolda II, velkoknížete toskánského, zažívala celá oblast období prosperity. Jeho politika učinila z Toskánska politicky liberální stát, a obchodní, kulturní a občanský život vzkvétal. Giovanni Battista Vivarelli, dědic Isabelly, poslední z Ugurgeri, převedl majetky zámku na sienského právníka Giuseppe Giuggioliho, jehož rodina majetek vlastnila až do druhé světové války, kdy jej zakoupila rodina Piccolomini ze Sieny.

Zrušení systému mezzadria, neboli systému sdílení úrody, vedlo k odchodu obyvatelstva ze země a následné krizi v zemědělském sektoru. Bossi také procházelo pomalým poklesem, dokud ho nezískali současní vlastníci, rodina Bacci. Tito prozíraví vlastníci zavedli moderní výrobní postupy a lepší metody řízení, což pro Castello znamenalo znovuzrození.

Sklep

Vinařství Castello di Bossi je dokonalým spojením mezi inovací a tradicí.

Skládá se ze šesti velkých oddělených pracovních prostor, každá se samostatným řízením teploty, o celkové ploše 3500 m2. Přes svou plochu a moderní vybavení je na dvou stranách pod zemí, a tedy téměř neviditelné. Oblast kvašení má nové nerezové tanky s řízenou teplotou.

Časovací program automaticky řídí přečerpávání; tím se musí pomocí gravitačního proudění narušit vrstvu slupek, čemuž napomáhá soustava desek a řetězů uvnitř tanku. 

Po alkoholickém zkvašení prochází víno které bude lahvováno jako standardní Chianti Classico, jablečno-mléčný kvašením v kovových tancích. Naproti tomu Berardo, Corbaia a Girolamo riserve, jdou po ukončení 20-22-denní post-fermentační macerace na slupkách přímo do sudu. 

Zde se kyselina jablečná zkonvertuje a vína budou po dlouhou dobu dozrávat v sudovém sklepě, který obsahuje více než 1000 lehce vypálených sudů z francouzského dubu z lesa Allier. Období dozrávání se liší podle vína. 

Standardní Chianti Classico zde zůstává po dobu 10-12 měsíců, Berardo po dobu 15 měsíců, zatímco Corbaia a Girolamo absolvují delší ležení po téměř dva roky. 

Po tomto dlouhém zrání vína zrají k lahvování po různé dlouhou dobu od 12 měsíců po 2 roky při teplotách mezi 13 a 18°C. Správná teplota je zásadní, protože vína neprocházejí filtrací. 

Veřejné degustace se poskytují uvnitř zámku jako součást návštěv s průvodcem na základě rezervace předem.

Maloobchodní prodej vín a extra panenského olivového oleje je k dispozici denně mimo neděli.